Privatlektioner

BergahästenPrivatlektioner

Lektionshäst


Jag, Linda, kan erbjuda privatlektioner för rutinerade ryttare såväl som nybörjare. Antingen rider du helt ensam eller också kan ni vara två (ev tre ryttare). Du kan rida dressyr eller hopplektion.


Många kommer hit för att bekanta sig just med P.R.E. hästar, andra för att finslipa sin ridning.


Jag arbetar mycket med kommunikationen med hästen och ryttarens hjälpgivning. Jag tror på att att målet är att använda så små signaler som möjligt och strävan är att det ska se så lätt ut som möjligt så att hästen ser ut att dansa av sig själv. Jag tycker det är viktigt att både ryttare och häst förstår varandra och att man ur det utvecklar sin sits till ett finstämt instrument som man kan tala till hästen med.


Första passet du kommer till mig går vi igenom just hjälpgivningen och renodling av hjälper samt hur du vänder hästen. Det kan låta simpelt men väldigt många ryttare använder stark hand och stark skänkel samtidigt vilket gör hästarna mycket frustrerade - vad ska de göra?! Vi försöker arbeta mest med vårt säte och vikthjälper och kombinerar det med övriga hjälper.


Vill du komma fler gånger gör vi upp en individuell målsättning och jobbar efter den när grunden stämmer.


Under vår och höstterminen så går det att rida regelbudna privatlektioner antingen varje eller varannan vecka, ensam eller två stycken. Du betalar för fem lektioner i taget på samma tid. Jag har lektioner mån/ons/sön fm, samt tis/tors kväll.


Du kan även rida enstaka lektioner.


Du kan rida dressyr eller hoppa. Du kan även ha longering, sitsträning på lina (30 min plus fram/avskrittning självständigt), tömkörning (grundläggande), arbete vid hand etc som privatlektion.


Vår viktgräns för deltagande i aktiviteter är normalt 85 kg, men då jag även har en större häst så kan jag ta emot rutinerade ryttare eller vältränade nybörjare på upp till 95 kg ( tex längre män) på privatlektioner.


Privatlektioner

Privathäst


Självklart hjälper jag elever med privathäst också!


Jag tar emot alla elever som vill fördjupa sig i kommunikationen med hästen och du berättar för mig vad du har för mål så hjälper jag dig med verktyg för detta!


Du kan rida själv, eller tillsammans med en vän. Du kan rida regelbundet en gång i veckan, eller någon gång då och då. Du kan komma hit och rida flera pass på raken och stalla upp din häst här under tiden om du vill det.Priser, enstaka lektion, lektionshäst1 person 750 kr, 2 personer 550 kr pp, 3 personer 450 kr pp


Lektionen är för en person 40 min ( du leder fram din häst i minst 10 minuter före lektionen), och för 2-3 deltagare ca 1 h inklusive upp och avsittning.


Du gör själv i ordning din häst inför lektionen. Om du är nybörjare ingår viss skötsel i lektionstiden. Första gången du kommer till oss får du hjälp med att göra i ordning hästen gemensamt med en stallvärdinna eller instruktören.


Bokar du ett ridkort på fem privatlektioner under terminen med fast plats varje vecka så får du rida en valfri turridning med 50 % rabatt.


Turridning görs ffa på lördagar, men även vardag dagtid.


Priser, privathäst


Regelbunden lektion varje vecka tillsammans med annan ryttare 250 kr pp

Regelbunden lektion varje vecka i grupp om fyra elever 230 kr pp

Privatlektion enstaka tillfälle, en person 500 kr

För andra alternativ - fråga!Betalningsinformation all ridning:


Alla priser inkl. 6% moms, inga extra medlemsavgifter tillkommer.


All betalning sker på vårt bg 5649-3216 Bergahästen inom 3 dagar från beställningsdatum. Vid utebliven betalning kan platsen erbjudas annan ryttare.


Enstaka lektioner: Avbokning kan därefter ske fram till två dagar innan riddag mot full återbetalning, avbokning dagen innan mot 50 % återbetalning (ersättare mkt välkommen). Återbud på riddagen medför ingen återbetalning (ersättare mkt välkommen). Avbokning av kurs senast 1 vecka innan startdatum mot full återbetalning av avgiften, senare avbokning av kurs ger ingen återbetalning (ersättare mkt välkommen) .


Filosofi


Mina lektionshästar som går i en hjord på lösdrift.


Lösdrift här betyder att hästarna har tillgång till en stor ligghall som de kan använda som de vill. De har också fri tillgång till grovfoder och stora vinter- respektive sommarhagar. Hagarna är konstruerade för att inbjuda till rörelse och aktivitet för att hästarna ska kunna ha meningsfull sysselsättning under sin lediga tid. Hästen är ett stäppdjur som äter ofta och vandrar långa sträckor och därför vill vi inte stänga in dem i boxar mer än nödvändigt.


Jag anser att hästar som lever så naturligt som möjligt blir säkra och trevliga samarbetspartners.


Ett par timmar innan lektionerna startar för dagen tas hästarna in till individuella boxar där de visiteras och ges en individuell grovfodermängd. Då ges de också tillfälle till vila om de önskar det. När ridpassen sedan är över släpper eleverna gemensamt ut hästarna och mockar/sopar stallet.


Hantering


Det är viktigt att alla som hanterar hästarna gör på samma sätt. Rutiner skapar trygga hästar som vet vad de kan förvänta sig av människorna. Därför ber vi dig att noga följa våra regler även om du kanske har gjort annorlunda tidigare. Du får väldigt gärna fråga varför vi gör på ett visst sätt och inte ett annat!


Våra hästar är snälla och väluppfostrade, väl passande för lektionsverksamhet. De blir gärna borstade och pysslade med. Men de är inga maskiner! Säkerheten är mycket viktig och att du sätter dig in i hästens situation, hästen kan inte göra det omvända. Den lever i nuet.  Hästen är stor och stark och kan både bitas och sparkas om man inte är medveten om dess beteende och sätter den i situationer som den inte klarar av.


Ridning


För många är det grädden på moset att rida! Vad man alltid måste tänka på är att fölen inte föds färdigprogrammerade för arbete! Utan bakom en färdig ridhäst ligger många timmars arbete och att världens snällaste häst reagerar skarpt om man gör felaktiga signaler och att den snart blir feluppfostrad om man tillåter oönskade beteenden.


Vad som är väldigt viktigt är att först och främst fundera över vilken reaktion du vill ha av hästen, därefter hur du ska få den att utföra detta. Från en lång tradition av hästhantering och ridning har man fått fram ett signalsystem och vissa hjälper man använder. Man kan givetvis träna hästen med helt andra kommandon men då måste nästa ägare/ryttare vara väl medveten om detta.


Dressyr är inte bara att göra fina krumelurer och hoppning är inte bara att styra på ett hinder. Du måste ha ett signalsystem mellan dig och hästen där en signal från dig utlöser en rektion hos hästen och att du tar tillvara signalerna från hästen och tar åt dig av den feedback den ger. Det handlar om klassisk betingning där önskade beteenden förstärks positivt och binds till en signal/hjälp och oönskade beteenden ignoreras (bestraffas).


Hästen vill väldigt gärna vara till lags, det är ett snällt och tåligt djur som gärna följer sin ledare. Men du måste göra rätt och om du inte får den önskade rektionen först fundera på om du gjorde korrekt eller om hästen faktiskt inte förstod vad du menade.Det ska vara roligt och utvecklande att rida, både för häst och människa!


Det finns väldigt mycket bra litteratur och jag rekommenderar dig att  läsa mycket och reflektera över vad du läst.


Tips på litteratur du absolut bör läsa för att kunna tillgodogöra dig lektionerna:


Hästhållning i praktiken av Mats Mellberg (säkerhet och hantering)


Ridlära av Bo Tibblin (hjälper och rörelser)


Copyright  ©  All Rights Reserved