Privatlektioner

Bergahästen


Vill du rida privatlektioner med egen häst?


Välkommen!


Jag arbetar mycket med kommunikation och hjälpgivning enligt inlärningsteorin, och är också mycket intresserad av ryttarens sits och balans. 


Du kan rida vid enstaka tillfällen, eller komma regelbundet.


Pris:

enskild privatlektion 500 kr

Delad 300 kr


Inkl. 6% moms

Privatlektioner på medryttarhäst!


Efter många års lektioner med mina lektionshästar så tar jag ett uppehåll . Så tyvärr kan jag inte erbjuda lektioner på lektionshäst, men hjälper gärna dig med egen häst.

Ibland är det så att någon av de som har sina hästar inackorderade i stallet söker efter en betalande medryttare som rider lektioner regelbundet för mig - då kan jag matcha ihop er! Du rider hästen på lektion för mig med regelbundenhet varje eller varannan vecka, och vill du rida mer så kan du och ägaren komma överens själva. 

Du tar hand om hästen och dess utrustning som om den vore din egen, och hjälper till med stall/hagskötsel när du är här. Är du intresserad av detta så hör av dig så sätter jag upp dig på kölista! Du behöver vara en hyggligt rutinerad ryttare som ridit på ridskola ett antal år och kan hantera hästen på ett säkert sätt. Första passet du är här så träffas vi alla tre om möjligt och ser hur det fungerar, ofta kan du komma och se hästen ridas lektion på av ägaren först. 

Filosofi


Mina lektionshästar som går i en hjord på lösdrift.


Lösdrift här betyder att hästarna har tillgång till en stor ligghall som de kan använda som de vill. De har också fri tillgång till grovfoder och stora vinter- respektive sommarhagar. Hagarna är konstruerade för att inbjuda till rörelse och aktivitet för att hästarna ska kunna ha meningsfull sysselsättning under sin lediga tid. Hästen är ett stäppdjur som äter ofta och vandrar långa sträckor och därför vill vi inte stänga in dem i boxar mer än nödvändigt.


Jag anser att hästar som lever så naturligt som möjligt blir säkra och trevliga samarbetspartners.


Ett par timmar innan lektionerna startar för dagen tas hästarna in till individuella boxar där de visiteras och ges en individuell grovfodermängd. Då ges de också tillfälle till vila om de önskar det. När ridpassen sedan är över släpper eleverna gemensamt ut hästarna och mockar/sopar stallet.


Hantering


Det är viktigt att alla som hanterar hästarna gör på samma sätt. Rutiner skapar trygga hästar som vet vad de kan förvänta sig av människorna. Därför ber vi dig att noga följa våra regler även om du kanske har gjort annorlunda tidigare. Du får väldigt gärna fråga varför vi gör på ett visst sätt och inte ett annat!


Våra hästar är snälla och väluppfostrade, väl passande för lektionsverksamhet. De blir gärna borstade och pysslade med. Men de är inga maskiner! Säkerheten är mycket viktig och att du sätter dig in i hästens situation, hästen kan inte göra det omvända. Den lever i nuet.  Hästen är stor och stark och kan både bitas och sparkas om man inte är medveten om dess beteende och sätter den i situationer som den inte klarar av.


Ridning


För många är det grädden på moset att rida! Vad man alltid måste tänka på är att fölen inte föds färdigprogrammerade för arbete! Utan bakom en färdig ridhäst ligger många timmars arbete och att världens snällaste häst reagerar skarpt om man gör felaktiga signaler och att den snart blir feluppfostrad om man tillåter oönskade beteenden.


Vad som är väldigt viktigt är att först och främst fundera över vilken reaktion du vill ha av hästen, därefter hur du ska få den att utföra detta. Från en lång tradition av hästhantering och ridning har man fått fram ett signalsystem och vissa hjälper man använder. Man kan givetvis träna hästen med helt andra kommandon men då måste nästa ägare/ryttare vara väl medveten om detta.


Dressyr är inte bara att göra fina krumelurer och hoppning är inte bara att styra på ett hinder. Du måste ha ett signalsystem mellan dig och hästen där en signal från dig utlöser en rektion hos hästen och att du tar tillvara signalerna från hästen och tar åt dig av den feedback den ger. Det handlar om klassisk betingning där önskade beteenden förstärks positivt och binds till en signal/hjälp och oönskade beteenden ignoreras (bestraffas).


Hästen vill väldigt gärna vara till lags, det är ett snällt och tåligt djur som gärna följer sin ledare. Men du måste göra rätt och om du inte får den önskade rektionen först fundera på om du gjorde korrekt eller om hästen faktiskt inte förstod vad du menade.Det ska vara roligt och utvecklande att rida, både för häst och människa!


Det finns väldigt mycket bra litteratur och jag rekommenderar dig att  läsa mycket och reflektera över vad du läst.


Tips på litteratur du absolut bör läsa för att kunna tillgodogöra dig lektionerna:


Hästhållning i praktiken av Mats Mellberg (säkerhet och hantering)


Ridlära av Bo Tibblin (hjälper och rörelser)


Copyright  ©  All Rights Reserved