Vi som arbetar här

Bergahästen


Alla mina hästar är P.R.E. hästar, P.R.E. står för Pura Raza Española och garanterar att det är en renrasig spansk häst med anor från 1500 talet då avelsarbetet för rasen påbörjades. Dåvarande spanske regent ville ha "En häst för en kung" och P.R.E. hästarna kännetecknas av sitt nobla temperament och stolta hållning.


Det finns många korsningar med P.R.E. hästar och slarvigt uttryckt så kallas ibland en spansk häst för andalusier, men en andalusier är inte en renrasig P.R.E. utan mer en häst av P.R.E. typ som kommer från Spanien.


Att jag har valt just den ovanliga kombinationen P.R.E. hästar och lektionsverksamhet är för att jag tycker att de är mycket lyhörda och responsiva på hur ryttaren sitter i sadeln. Det är mycket lärorikt, roligt och inte alltid helt enkelt, men vilken lycka när man får till det - då dansar man fram med sin häst!


Alla hästarna är mycket välhanterade och lättridna väl passande för sitt ändamål. Däremot inte sagt att alla hästar är passande för nybörjare utan det finns hästar med olika lynne och känslighet för olika ryttare. Vi arbetar mycket med signalsystemet och ryttarens hjälper samt vikten av att vara lyhörd för hästens respons för att få en så god kommunikation mellan häst och ryttare som möjligt. Vårt mål är att få både ryttare och häst att vara glasklara över vad som förväntas av dem och att minimera hjälperna så mycket som möjligt.


I Spanien rider man mest på hingstar och en ridhäst är ofta en hingst. Givetvis kan man kastrera och importera en fd hingst men i och med att vi har lektionshästarna i stora hagar med så mycket utevistelse som möjligt blir det mycket mer praktiskt att använda oss av ston eftersom de oftast fungerar bekymmerfritt i hjorden vilket gör det enkelt för mig att exempelvis ta hästarna till och från hagen. Jämför med naturen så finns det inte så många valackflockar där... Eftersom jag också vill ha P.R.E. hästar i verksamheten och det nästan inte finns inridna ston så har jag valt att köpa in yngre ston och utbildar dem själva.


Jag har också några trevliga valacker som går i en egen lösdrift efter att de har blivit valackiserade även mentalt.


Under de senaste åren har jag importerat och sålt ett 130 tal P.R.E. hästar till så många trevliga kunder, men för tillfället koncentrerar jag mig huvudsakligen på lektionsverksamheten då jag har så svårt att skiljas från hästarna. Det ligger många timmars arbete bakom varje lektionshäst och när de är väl fungerande arbetskamrater är de värda sin vikt i guld.





Verksamheten ägs och drivs av mig, Linda Aronsson.  Jag är utbildad Ridledare och har gått godkänd ridinstruktörskurs på SLU (Statens Lantbruksuniversitet) i Skara. Jag är även diplomerad hästskötare och har bla läst etologi på högskolenivå.


Tidigare har jag arbetat många år som anställd instruktör. Hos Sotenäs Fältrittklubb arbetade jag som huvudinstruktör med ansvar för ridskoleverksamheten. Jag har även arbetat hos Vänersborgs Ryttarförening under många år, både som instruktör och som ridskolechef. Jag har även arbetat på Bulycke Ridklubb. Jag har ridit upp till medelsvår klass i dressyr.




Copyright  ©  All Rights Reserved