Om Linda

Verksamheten ägs och drivs av mig, Linda Aronsson.  Jag är utbildad Ridledare och har gått godkänd ridinstruktörskurs på SLU (Statens Lantbruksuniversitet) i Skara. Jag är även diplomerad hästskötare och har bla läst etologi på högskolenivå.


Tidigare har jag arbetat många år som anställd instruktör. Hos Sotenäs Fältrittklubb arbetade jag som huvudinstruktör med ansvar för ridskoleverksamheten. Jag har även arbetat hos Vänersborgs Ryttarförening under många år, både som instruktör och som ridskolechef. Jag har även arbetat på Bulycke Ridklubb. Jag har ridit upp till medelsvår klass i dressyr.


Just inlärningsteori och att ryttare och häst kan kommunicera på ett för bägge sympatiskt sätt är mitt huvudmål. Att faktiskt ha roligt tillsammans med en häst som förstår vad du vill! Dels att ni faktiskt förstår varandras signaler och kan träna in önskat beteende till önskad signal, dels att du kan sitta såpass i rörelsen att hästen kan tyda dina signaler. Till min hjälp har jag min sambo Martin och min mamma Anne-Christine som är här på lediga stunder.

Sedan 2003 har jag drivit verksamhet i form av Bergahästen där jag tills 2020 hade lektionshästar till min hjälp och vi bedrev undervisning i små grupper om fem elever med mycket privatundervisning. Vi anordnade också turridning och hade kurser, och jag sålde under många år P.R.E. hästar till kunder i hela Norden.


Min första P.R.E, P.R.E. står för Pura Raza Española, köpte jag 2004 och sedan följdes han av närmare 130 st till importerade från Spanien och de allra flesta av mina lektionshästar var av denna ras.  P.R.E. garanterar att det är en renrasig spansk häst med anor från 1500 talet då avelsarbetet för rasen påbörjades. Dåvarande spanske regent ville ha "En häst för en kung" och P.R.E. hästarna kännetecknas av sitt nobla temperament och stolta hållning.


Det finns många korsningar med P.R.E. hästar och slarvigt uttryckt så kallas ibland en spansk häst för andalusier, men en andalusier är inte en renrasig P.R.E. utan mer en häst av P.R.E. typ som kommer från Spanien.


Att jag valde just den ovanliga kombinationen P.R.E. hästar och lektionsverksamhet var för att jag tycker att de är mycket lyhörda och responsiva på hur ryttaren sitter i sadeln. Det är mycket lärorikt, roligt och inte alltid helt enkelt, men vilken lycka när man får till det - då dansar man fram med sin häst!


De sista lektionshästarna sålde jag under våren 2020 och nu koncentrerar jag mig på att ha lektioner för privatryttare med hästar av alla typer.