Tidigare P.R.E. till salu
IMG_3779 (3)
IMG_2745 (2)
IMG_4758
LindaGenalCD
IMG_9898 (2)
IMG_4192 (2)
IMG_6210 (2)
IMG_4834 (2)
IMG_4662 (2)
IMG_5388 (2)
IMG_7053
IMG_5043 (2)

Sålda hästar

Försäljning av P.R.E. hästar


Jag har sedan 2005 importerat och sålt över 130 P.R.E. hästar. Det har varit fantastiskt roligt att få följa hästarnas utveckling här hos mig, och att finna fantastiska hem till dem.


Jag importerar inte längre P.R.E. hästar för försäljning, men du kan se många av de stjärnor som kommit härifrån på bilderna på denna flik blandade med lektionshästar som funnits här.


Är du intresserad av P.R.E. hästar rekommenderar jag dig att ta kontakt med Svenska P.R.E. föreningen! 


P.R.E. hästar till salu hos oss!P.R.E./andalusier


Många känner till att spanska hästar brukar kallas andalusier, men det är egentligen ett samlingsnamn för spanska hästar. Dit räknas bland annat PRE hästar samt hästar av PRE-typ utan stamtavla.


P.R.E (Pura Raza Espanola) är namnet på den mest kända spanska hästrasen. För att räknas som PRE så går stamtavlan ofta så långt tillbaka som till 1500-talet. PRE – hästen är en vänlig, lättriden och hållbar ras som har mycket energi och vilja ofta kombinerat med känslighet. Ofta blir de inte så höga i manken, men det kompenseras mycket väl genom deras massa. De upplevs som mycket större när man rider och är oftast både mjuka att sitta på och i handen.


Det finns många fina korsningar med PRE som även de har egna beteckningar, den vanligaste är hispano – arabén som är korsning mellan en PRE häst och en arab. Även de har många av PRE hästens egenskaper. Det finns även korsningar med halvblod, fullblod mm.

Hästar som ej är avelsgodkända eller inte har fulla papper kan till mångt och mycket ha PRE blod i sig, men kallas alltså rätt och slätt andalusier då man ej till 100% kan verifera deras härstamning.Sto, hingst eller valack?


Av tradition är det mest hingstarna som rids i Spanien, stona anses som avelsdjur och är sällan inridna. Rasen är lätthanterlig och det är hingstarna också i jämförelse med andra hingstar men vi tar dock endast hem valacker samt ston då vår anläggning och verksamhet lämpar sig mer för det.


De valacker vi tar hem är ofta sent kastrerade och de har muskulärt redan utvecklat sin hingstkaraktär. Vi har god erfarenhet av att kastrera hingstarna sent och uppfattar inte att hästarna tappar speciellt mycket temperaments- eller kroppsmässigt. Det man vinner är ett jämnare temperament, speciellt under brunstsäsongen...


De ston vi tar hem är framförallt yngre ston som vi rider in och närmast i tiden ser en framtid som ridhästar för. Givetvis är de av god kvalitet och kan med fördel avlas på men det är roligt att se att även stona har god ridbarhet innan de sätts in i aveln.


Överhuvudtaget betingar välutbildade, avelsvärderade, hästar från 5/6 årsåldern och uppåt mycket höga priser. Därför tar vi mest hem lite yngre hästar av god kvalitet och ibland även ej stamboksinskrivna hästar (oftast renrasiga P.R.E. men som av olika anledningar ej är registrerade) av god modell. Men ett bra halvblod kostar också, det är bara att man är bortskämd med att det finns alla priskategorier av dem att välja mellan här i Sverige. I Spanien finns det givetvis "billiga" P.R.E. hästar också men då får man tumma på antingen kvalitet, ridbarhet och/ eller sundhet.


Våra hästar


De hästar jag säljer har genomgående ett mycket gott temperament, jag strävar efter att erbjuda hästar som rent temperamentsmässigt kan ridas och hanteras av de flesta ryttare och medföljande familjemedlemmar. Hästar som gör vilken ryttare som helst glad! Många av hästarna är även inkörda med framgång vilket vittnar om ett mkt gott lynne.


Vad som är viktigt att observera är att alla långt från alla P.R.E. hästar är nybörjarhästar utan att just vår specialinriktning är hästar som är trygga och säkra men ändå med ridbarhet och arbetsvilja. Ofta är P.R.E. hästarna mycket känsliga och lyssnar på precis den signal som du ger vilket är fantastiskt för en medelgod ryttare men inte så lätt för den mindre rutinerade eller mindre modiga ryttaren.


Dessutom vill jag att de ska ha gång och kapacitet för att även kunna visa sig på dressyrbanan, de allra flesta av försäljningshästarna har kapacitet för minst medelsvår dressyr och har inga bekymmer med att utföra svårare rörelser i framtiden. De flesta kan med sin goda galopp även tränas för hoppning. Oavsett om man har tänkt att tävla eller inte så blir träningen så mycket roligare och lättare om kapaciteten finns där.


Dessa hästar är härliga att handskas med och överträffar vida tidigare bekantskaper i hästvärlden, när man väl stiftat bekantskap med en P.R.E. vet man vad ridbarhet och gott temperament är för något och hur mycket lättare ridningen blir! Det är verkligen som spanjorerna själva säger - vem som helst ser snygg ut på en andalusier!


Många av våra kunder har hållt på med hästar i många år och kommit fram till att temperament och samarbetsvilja är något de värderar högt, liksom självbärighet och egen bjudning. Det ska vara lättridet och lätthanterat - det är så mycket arbete bakom en framgångsrik familjemedlem/tävlingshäst ändå.


Det är vad jag har kommit fram till också och därför attraherar P.R.E. hästen mig. Med många år i ryggen som instruktör anser jag att vad de allra flesta ryttare som njuter av sina hästar på hobbynivå behöver en lättriden och mycket samarbetsvillig häst med en god funktionell exteriör. Lagom känslig och förlåtande för felaktiga hjälper. Sådana hästar som vi vill ha som lektionshästar här, därför köps ämnen som passar för detta in och vi arbetar dem tills de är där oavsett om det är tänkt att vi ska behålla dem som lektionshästar eller de ska säljas och få en ny ägare så småningom. Vi får leta efter guldkornen och arbetar också en hel del med de hästar vi valt ut för att kunna erbjuda en så lämplig häst som möjligt.


Våra försäljningshästar rids av våra duktiga lektionselever. Bakgrunden till detta är att då vet vi att de kan hanteras av flera olika personer, vi vet att även mindre rutinerade kan hantera dem och vi utsätter dem för situationer där hästen måste bevisa sin ridbarhet och mentala kapacitet. Det anser vi ger en stor trygghet för köparen och för hästen blir det inte så stor omställning att ha en ny ryttare på ryggen eftersom den är van vid att kunna hanteras av olika människor i ett stort antal situationer.


Våra hästar är också acklimatiserade till svensk hästhållning, något som oftast tar tid, och du har alltid möjlighet att fråga om råd om din häst eftersom vi oftast haft dem en tid och lärt känna individen. Vi rider dem också på traditionellt manér med engelsk sadel och träns utan krusiduller .Sålda  hästar